Consultatii si tratamente de medicina integrativa

Programari: 0727.500.402

Consultatii si tratamente medicina integrativa

Medicina integrativa

Din cele mai vechi timpuri in Romania ca si in multe alte tari oamenii folosesc cu grad variabil de succes tratamente traditionale atunci cand se confrunta cu boala. Spre deosebire insa de tari precum Germania sau Elvetia unde tratamentul cu extracte naturale este o alegere informata a unui pacient bine educat privind alternativele pe care le are pentru a-si imbunatati starea de sanatate, de cele mai multe ori apelarea la “produse naturiste” la noi in tara se face datorita diverselor reticente pe care le au multi pacienti fata de sistemul de sanatate (de la graba si aroganta unor membri ai personalului medical care imprima profesionalismului o nota de condescendenta, pana la teama pacientului de tratamente inutile sau inadecvate cu riscuri adverse severe si medicamente contrafacute); in primul caz este o abordare pozitiva; in cel de-al doilea una negativa. Se face astfel si primul pas spre o “schisma” intre medicina alopata si o proportie semnificativa a populatiei, care prefera uneori tratamente naturiste “la moda” si promovate in mod iresponsabil si fara discriminare in unele publicatii si cu scopul principal (de multe ori singurul scop) de a face un profit. La randul lor multi medici care se confrunta cu astfel de situatii devin combativi si se situeaza la extrema opusa, descalificand si ridiculizand (de multe ori “a priori”, fara sa se documenteze) in masa toate tratamentele care nu tin de medicina alopata moderna. Este aici de mentionat ca medicina alopata moderna este ea insasi in plin process de transformare si acest process este alimentat de o cascada de noi date despre functionarea genelor, reglarea epigenetica si diversele interactiuni moleculare la nivel cellular (la nivelul carora actioneaza si alcaloizii plantelor), paradigma medicinei contemporane fiind trecerea de la medicina bazata pe fapte documentate (“evidence-based medicine”) spre medicina personalizata (“personalized medicine”).

 

Recunosc la randul meu ca si eu am privit cu multa reticenta tratamentele “naturiste” dupa ce am vazut cum tratamente bine studiate din medicina alopata trebuie aplicate foarte precis sau altfel pot da gres (exemplu este dozajul medicamentelor si acea “fereastra terapeutica” in care un medicament este bun; prea putin nu isi face efectul, prea mult devine toxic).  In plus fiind pasionat de cercetare am fost inclinat sa cred ca este imposibil ca un tratament introdus in mod empiric (asa cum sunt tratamentele “naturiste”) sa poate fi aplicat cu succes si fara neajunsuri serioase (reactii adverse severe). Pe de alta parte, in decursul timpului am acumulat informatii care m-au intrigat. Astfel multe din medicamentele de sinteza folosite azi cu mare succes au la baza substante izolate din plante (de la banala aspirina si invechita dar utila digoxina pana la alcaloizi folositi impotriza cancerului). De fapt se estimeaza ca mai mult de jumatate din medicamentele utilizate in mod curent sunt de origine vegetala (exista si substante medicamentoase cu origine animala dar mult mai reduse ca numar). Si mai intrigat am fost atunci cand o cunostinta din Columbia mi-a zis ca la ei in tara frunzele de coca sunt folosite in infuzie (banalul ceai) sau mestecate de copii si adulti pentru reducerea durerii, in stari de convalescenta, etc. si nimeni nu face dependenta, spre deosebire de extractul concentrat de substanta activa – cocaina – care in lumea civilizata a facut ravagii. Inainte de asta am avut ocazia tot in Statele Unite sa vad un prieten folosind in mod extensiv suplimente naturale si care mi-a spus ca modul in care se produc, conserva, transporta si prepara fructele si legumele in ziua de azi le face deficiente in unele substante importante pentru organism, si in consecinta trebuie suplinite separat. Un alt moment important a fost experienta pe care am avut-o in mijlocul populatiei Navajo, care se confrunta ca  si alte minoritati din sud-estul SUA cu o “epidemie” de diabet de tip 2. Cercetarea pe care am efectuat-o acolo a aratat ca aparitia si evolutia bolii poate fi influentata in bine cu schimbari ale regimului alimentar (eliminarea grasimilor saturate si a celor trans-, si administrarea unor suplimente alimentare). Laboratorul folosit pentru testarea pacientilor in acest studiu clinic, desi singurul din lume care efectua determinari atat de complexe din sangele pacientilor, este un activ sustinator al medicinii integrative. Mai recent in tara, vazand chiar eu efectul spectaculos al unor extracte de plante asupra unei arsuri si in alt caz asupra unor depuneri de grasimi (xantelasme), am inceput sa folosesc si sa recomand pacientilor astfel de produse.

 

Trecand insa de la experienta personala la argumente mai obiective pentru utilizarea extractelor naturale cu sau fara medicamente, se pot face urmatoarele afirmatii:

♦ Din punct de vedere istoric, medicina alopata poate fi considerata o continuatoare a fitoterapiei pentru ca tratamentele folosite de personalitati medicale marcante precum Hipocrate, Galen, Avicena, Paracelsus; au fost substante naturale (pur si simplu nu existau substante de sinteza);
♦ Medicina integrativa este cea mai buna modalitate de utilizare a medicinei alopate impreuna cu alte sisteme terapeutice cu eficacitate dovedita; spre deosebire insa de homeopatie si acupunctura care au fundamente si principii de diagnostic si tratament complet diferite de cele ale medicinei alopate, medicina alopata si fitoterapia sunt perfect compatibile;
♦ Exista deja multe studii si baze de date care documenteaza si fundamenteaza stiintific activitatea substantelor active prezente in plante asupra diverselor organisme si celule, inclusiv ale corpului uman. Aceste date fac posibila integrarea tratamentelor medicamentoase cu cele bazate pe extracte naturale si stau la baza medicinei integrative, in contrast total cu utilizarea in mod empiric a extractelor naturale in cadrul unor “leacuri traditionale”.

 

In final va propun sa punem teoria la practica, si pentru ca este inceputul sezonului cu imbracaminte lejera si bai de soare, va recomand un tratament simplu si economic care va va ajuta sa scapati mai usor de acea grasime care se incapataneaza sa nu dispara. E o infuzie cu extracte din 4 plante (turita mare, mesteacan, coada calului, papadie) care pot fi combinate fie sub forma de capsule fie sub forma de ceaiuri. Ultima varianta – cea mai la indemana si cea mai economica si care a fost deja utilizata cu succes de mai multi pacienti – se administreaza astfel:

♦ la 250 - 300 mL (o cana mare) de apa fierbinte (preferabil sa nu dea in clocot; se incalzeste doar pana cand incep sa se formeze bulele de aer in apa – temperatura apei este atunci de aproximativ 95 0C) se pune 1 lingura cu varf din fiecare din cele 4 plante (papadia e amara, se poate folosi mai putin) si se lasa la infuzat aproximativ 10 minute, dupa care se adauga dupa gust (nu este necesar dar nici contraindicat) lamaie si edulcorant (zahar, miere, etc). Mierea e de preferat sa se adauge dupa racire (la peste 40-50 0C fructoza din miere este degradata in hidroximetil furfurol, un produs neprielnic organismului). Un alt ingredient foarte important pentru sanatate si pe care il recomand insistent este miscarea in aer liber si exercitiul fizic efectuat cat mai frecvent si intens. Si bineinteles exista si alte ingrediente, mai mult sau mai putin secrete, pe care pot sa vi le recomand individualizat si personalizat in cadrul unei consultatii.

Dr. Felician Stancioiu
Iunie 2015

Extractele naturale cu plante mixate in creme, solutii si infuzii cu formule originale sunt utilizate cu succes pentru tratarea insuficientei venoase, limfatice, a dermatitei de staza, in afectiuni osteo-articulare, obezitate, unele afectiuni oncologice, etc. si pot fi recomandate fara consult in cazul pacientilor cu diagnostic bine stabilit si care nu raspund la tratamentele administrate anterior.

Colaboratori: