Consultatii si tratamente de medicina integrativa

Programari: 0727.500.402

Consultatii si tratamente medicina integrativa

Medicina alopata

Medicina alopata (numita astfel odata cu aparitia medicinei homeopate) formeaza in tarile dezvoltate majoritatea covarsitoare (peste 90%) a sistemului de sanatate si de ingrijiri medicale din punct de vedere al costurilor si se bazeaza pe administrarea de tratamente standardizate cu substante de sinteza in urma efectuarii unor analize si investigatii cu ajutorul tehnologilor moderne si au solid fundament stiintific. Desi medicina alopata isi revendica radacinile in antichitate, o vechime de peste 2000 ani si repere precum Hipocrate, Galen, Paracelsus, Vesalius, Harvey (personalitati care dateaza dinaintea epocii industriale cand tratamentele medicale erau exclusiv cu substante naturale), ea a cunoscut cea mai spectaculoasa dezvoltare si si-a conturat reputatia solida de care se bucura in zilele noastre practic in ultimul secol si jumatate odata cu dezvoltarea industriala si tehnologica a Europei Occidentale si Statelor Unite (industria chimica, folosirea razelor X si radioactivitatii, utilizarea circuitelor electronicie si a calculatoarelor, ultrasunetelor, laserului).

 

Se poate spune de asemenea ca in pofida multor secole de empirism (perioada care poate fi privita ca o era a acumularilor cantitative), medicina alopata moderna este cel mai strans legata de principiile stiintei (fizica, chimie, biologie). Nume precum Erlich, Koch, Fleming, etc, dar si aspirina, albastrul de metilen, fenacetina, sulfanilamida, penicilina, au intrat in vocabularul medical alaturi de Pasteur, Roentgen, Bequerel, Curie, sterilizare, raze X, radiografie, EEG, EKG, etc. Integrarea in practica medicala a unor aparate facute de fizicieni si a unor substante sintetizate de chimisti a fost inceputul celui mai spectaculos salt calitativ in medicina alopata, continuat si accelerat dupa cel de-al doilea razboi mondial prin folosirea tranzistorului si mai ales a circuitelor integrate. Acestea au facut posibile tehnicile de investigatie moderna precum ultrasonografia, tomografia computerizata, rezonanta magnetica nucleara, si au crescut precizia tehnicilor bazate pe trasori radioactivi, scintigrafia, PET-CT-ul, etc. In paralel capacitatea de diagnostic prin analize de laborator a crescut substantial prin introducerea metodelor de imunoluminiscenta cu laser si spectroscopie de masa prin care se pot doza cu precizie hormoni si molecule cu rol important insa in concentratii infinitesimale (femtomoli, de ordinul unei picaturi intr-o piscina). Aceste progrese au marcat inceputul erei “Evidence-based medicine” (medicina bazata pe dovezi), in care stiinta este in prim-planul activitatii medicale si lasa mai putin loc artei de a face medicina asa. In fine, se poate spune ca Profesorul Hatieganu a fost inlocuit de Dr. House, dar personal cred ca ar fi o exagerare, fie doar si prin prisma faptului ca ultimul e personaj TV.

Dr. Felician Stancioiu
Mai 2015

Extractele naturale cu plante mixate in creme, solutii si infuzii cu formule originale sunt utilizate cu succes pentru tratarea insuficientei venoase, limfatice, a dermatitei de staza, in afectiuni osteo-articulare, obezitate, unele afectiuni oncologice, etc. si pot fi recomandate fara consult in cazul pacientilor cu diagnostic bine stabilit si care nu raspund la tratamentele administrate anterior.

Colaboratori: